8 facetten van Raja Yoga

all you need is inside

all you need is insight

 

De stappen van de Koning...

De Achtvoudige Weg / Het Oude, ongeplaveide Pad

Yamas. De blik naar buiten. Hoe zien we onze omgeving en hoe gaan we er mee om? Waarom is de relatie met de buitenwereld vaak een bron van spanning, irritatie, onvrede? Waarom gedragen we ons op een manier waarvan we menen dat het zo van ons verwacht wordt, terwijl we er eigenlijk niet echt achter staan? En kan dat misschien ook anders, bijvoorbeeld door ‘nee’ te zeggen? Eerlijk zeggen.

Niyamas. De blik naar binnen. Komen we zelf weer in beeld? Eerst het overerfde puin ruimen; de normen en waarden van anderen. Daaronder onszelf weer bij elkaar rapen, afstoffen, in eigen opgepoetste spiegel kijken. Prachtig beeld. Meer is niet nodig.

Asana’s. Fysieke houdingen. Het meest bekende onderdeel van Yoga. Wat de Yamas en de Niyamas doen voor de geest, doen de asana’s voor het lichaam. De asana’s vormen ook het hoofd-bestanddeel van de Hatha Yogacursussen.

Pranayama. Letterlijk: Beheersing van van (subtiele) energie. Dat wil zeggen: macht over je eigen kracht want het is altijd energie dat op alle terreinen bepaalt wat je ervan terecht brengt. Dat gaat veel verder dan alleen ademoefeningen...

Pratyahara. Als een schildpad in zijn huisje; nergens wonen, overal thuis. Terug in/ bij jezelf. De omzwervingen van de geest tot rust brengen. Alle afleidingen in één punt verzamelen. Oefening in oost-Indisch doof worden. Onverstoorbaar blijven onder alle omstandigheden. Balanceren op het breekpunt van aandacht. 

Dharana. Concentratie. De meest authentieke Mindfulness training. Het spitsen van de innerlijke oren. Punt. Niet langer een breekpunt. Eénpuntige gerichtheid. Poortwachter voor werkelijke meditatie. Als verwachtingsvolle, ingehouden adem. Alle aandacht gericht.
 
Dhyana. Meditatie. De in Dharana opgevangen klank die beeld wordt. Niets doen. Alleen maar ‘luisteren’. Luisteren en daardoor ‘zien’. 

Samadhi. Contemplatie. De sprong die je oor maakt zodat je klank wordt en de wereld van je eigen oorsprong binnengaat, Het definitieve einde van het gemaskerde bal. Eindelijk jezelf. Eindelijk thuis. Overal horizon. 

Ga naar de link: Hoe en Wat voor tijden, prijzen enz.
Yoga_basis_opleiding.htmlhttp://livepage.apple.com/shapeimage_2_link_0

Hatha Yoga

OpleidingOpleiding.html
StarterscursusBasiscursus_Rajayoga_Amsterdam.html
VidesStichting_Raja_Yoga_Amsterdam___Vides.html